Çeşitli gâyelerle uygulanacak masaj, çok faydalı mekanik bir fizik tedâvi vâsıtasıdır. Masaj uygulamaları, tıp bilgisi olan ellerde bir kat daha fazla değer kazanır.
Masaj uygulamaları şu durumlarda yapılması daha yararlıdır:
Hareketsizliğe bağlı ödemler (sulu şişmeler), toplar damar iltihabı, lenfanjit, varis, felçler, iltihabî mafsal ve mafsal çevresi romatizmaları, harap edici (dejeneratif) mafsal romatizmaları, mafsal ve mafsal çevresi doku adale zedelenmeleri (had dönem geçtikten sonra), iyileşmeye yüz tutan kemik kırık durumlarında hafif bir şekilde, bâzı metabolizma hastalıklarında, yağ dokusu, ağrılı şişkinliği (cellulitus), travma sonrası meydana gelmiş olan ödem ve kan artıklarının giderilmesinde kaslarımızın kuvvetlendirilmesinde, yorgun adalelerin dinlendirilmesinde ve yumuşatılmasında oldukça yararlıdır. Özellikle kaslara olan tesirlerinden dolayı masaj uygulamaları, sporcular tarafından çok sevilir ve spordan önce ve sonra masaj uygulamalarına baş vururlar.
Çeşitli masaj manevraları vardır Bunlardan Bazıları Tazyik manevraları: Sâbit tazyik, cilt üzerinden avuç içi ile yapılır, ağrıyı giderici etkileri vardır. Kayıcı tazyik manevralarından “efloraj” Terapistin avuç içleri ve parmakları cilt üzerine iyice intibak ettirdikten sonra, masaj ugulaması yapılan cilt sahasında elleri birbiri arkasında kalacak şekilde, cilt üzerinde hareket ettirerek yapılır. Avuç içlerini cilt üzerinde daha kolay kaydırabilmek için, masaj yapılacak sahaya aromatik ve bitkisel özlü yağlar sürülür. Efloraj, yüzeysel veya derin yapılır, ödemleri giderici etkisi vardır.